Aerifikace trávníku výrazně prospěje vaší zahradě

Příroda se pomalu začíná probouzet k životu a vzhledem k mimořádně teplému počasí není vyloučeno, že jaro začne dřív než obvykle. Pro zahrádkáře nastane pilný čas, kdy se pustí do pravidelné jarní údržby. Její součástí by měla být také aerifikace trávníku.

Co je to aerifikace trávníku a jak se provádí?
Že jste výraz „aerifikace“ ještě neslyšeli, neznamená, že jste se s ním nesetkali. Aerifikace trávníku je totiž odborný název úkonu, který většina z nás zná jako „provzdušnění“. Provádí se dutými, nebo plnými hroty do hloubky pět až osm centimetrů. Ty mají průměr 6 až 25 milimetrů a na jeden metr čtvereční udělají 100 až 800 vpichů. Díky aerifikaci se půda krásně provzdušní, zhutní a dokáže podstatně lépe absorbovat vzduch, živiny a vodu, čímž dochází k dokonalé regeneraci trávníku a výraznému zlepšení jeho kořenového systému.

Nástroje si snadno půjčíte nebo se obraťte na odborníky

Provzdušnění trávníků se doporučuje provádět podobně jako vertikutace dvakrát ročně, na jaře a na podzim. Už proto není nevyhnutelné kupovat potřebné vybavení, které pak po zbytek roku zabírá místo v zahradním domku či garáží. Kde však vzít aerifikátor? Půjčovna to vyřeší, určitě najdete i ve vašem okolí zahradnictví, kde vám ho zapůjčí, případně si na tento úkon můžete najmout zahradníky, kteří si vše potřebné přivezou. Cena zápůjčky se pohybuje kolem 2 000 Kč na den.

Údržba trávníku provzdušněním začíná

Provzdušnění trávníku má svůj postup, který je dobré dodržet, aby byl výsledek uspokojivý. Trávník je potřeba posekat, zalít, pak provést samotnou aerifikaci a následně odstranit válečky hlíny, které po ní zůstanou. Údržba trávníku následně pokračuje zapískováním křemičitým pískem s co nejnižším obsahem vápna. Pokud k němu přidáte i hroznový kompost, dopřejete mu tak tu nejlepší péči. Posledním krokem je zapravení křemičitého písku do travního drnu, což hravě zvládnete s hráběmi nebo speciální zapravovací sítí.

Odměnou za vaši prvotřídní starostlivost vám bude krásně zelený trávník.

Bookmark this on Hatena Bookmark
Hatena Bookmark - Aerifikace trávníku výrazně prospěje vaší zahradě
Share on Facebook
Post to Google Buzz
Bookmark this on Yahoo Bookmark
Bookmark this on Livedoor Clip
Share on FriendFeed

Autor: registracePR